Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lanýže v Botanické zahradě PřF MU v Brně

20201216i__bz_0003.jpgV Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity na Kotlářské 2 v Brně byly nalezeny vzácné houby. Při podzimním rytí záhonu byly na systému rostlin, pod bukem lesním, vykopány plodnice lanýže zimního (Tuber brumale). Přestože se záhony každoročně ryjí, tak dosud zde nebyly lanýže nikdy objeveny.
Lanýž zimní se vyskytuje především v dubových lesích, ale je možné jej najít i pod jinými listnáči. Vyžaduje vápenitou půdu. Tyto podmínky v Botanické zahradě PřF MU na Kotlářské má. Nicméně je záhadou, jak se spóry této vzácné houby dostaly pod zem v centru Brna a osídlily kořenový systém buku. Možná s osivem získaným z nějaké středomořské nebo francouzské botanické zahrady.
Po vykopání byly lanýže předány k mikroskopickému určení na Ústav botaniky a zoologie PřF MU k rukám Mgr. Danielu Dvořákovi, který je, s pomocí mikroskopu, určil. Vzorky této vzácné houby obohatí tamní sbírky.
Lanýže jsou, pro svou nezaměnitelnou chuť i aroma, velmi ceněné, vyhledávané a jsou i jednou z nejdražších surovin k přípravě pokrmů. Jsou po právu také nazývány "diamanty v kuchyni". Sběr lanýžů je v ČR ve volné přírodě zakázán. Prodávané lanýže různých druhů pocházejí většinou z Itálie a Francie.

20201216i__bz_0001.jpg   20201216i__bz_0002.jpg