Jdi na obsah Jdi na menu
 


2020

Ing. Josef Holzbecher
Čestný člen Unie od roku 2020
 
91.jpgNarodil se 11. srpna 1943 u České Skalice. Po maturitě na zahradnické škole v Děčíně-Libverdě absolvoval 2 roky studia na vysoké škole v Českých Budějovicích a 3 roky na tehdejší Vysoké škole zemědělské v Lednici. V době studií si jej vyhlédla tehdejší vedoucí počínající botanické zahrady a arboreta VŠZ v Brně M. Müllerová jako kurátora sbírky trvalek. Před nástupem absolvoval ještě zahraniční stáže ve Vídni a Mnichově, kde se zaměřil na pěstování skalniček. Tuto svoji vášeň plně rozvinul během práce v Botanické zahradě a arboretu, kde kromě rozsáhlých sbírek skalniček ve spolupráci s Ivarem Otrubou vybudoval několik unikátních expozic alpinkových rostlin.
Stal se zakládajícím členem brněnského Klubu skalničkářů, napsal monografii rodu Campanula, je spoluautorem knihy Skalničky a autorem řady hesel Zahradnického slovníku a mnoha článků v odborných časopisech. Podnikl několik zahraničních expedic do Argentiny, Chile, Jižní Afriky, Střední Asie, Turecka a dalších destinací. Mezi jeho dovednosti patří i šlechtění a výběr některých druhů skalniček.
 
Ing. Marie Tupá
Čestná členka Unie od roku 2020
 
marie-tupa--3-.jpgIng. Marie Tupá se vyučila se zahradnicí a ještě v době dospívání se sama přestěhovala do Brna a maturovala na bohunické zahradnické škole. 1. srpna 1969 nastoupila jako zahradnice do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty tehdejší Univerzity J. E. Purkyně na Kotlářské 2 v Brně. Během zaměstnání vystudovala dálkově zahradnictví na Zahradnické fakultě Vysoké školy zemědělské v Lednici. Diplomovou práci obhájila v roce 
1983. V botanické zahradě postoupila na místo odborné pracovnice a věnovala se skleníkovým sbírkám tropických a subtropických rostlin. V roce 1998 se stala vedoucí botanické zahrady – na této pozici působila 17 let až do svého odchodu do důchodu v červnu 2015. Jejím dílem je uspořádání současných sbírek skleníků, které byly dokončeny v roce 1998. Za vedení Ing. Marie Tupé začala zahrada nabízet svým návštěvníkům první informační a turistické materiály a suvenýry, ve sklenících jsou mluvící panely v českém a anglickém jazyce, založila moderní, funkční a velmi obsáhlé webové stránky ve 4 jazycích, do zahrady začali proudit i zahraniční návštěvníci. Ing. Marie Tupá zdokonalila pěstování největší chlouby brněnské botanické zahrady, obřího leknínu viktorie královské, která se každoročně v tropickém skleníku pěstuje a vykvétá. Je celoživotně oddaná svému oboru a práci (opakuje se v další větě). Po celých 46 let pracovala na jednom místě a byla věrná své práci. Celý život se vzdělávala a pracovala na sobě. Může být příkladem jakémukoliv člověku.
Za celý kolektiv spolupracovníků gratuluji k dosaženému životnímu jubileu. Nominuji Ing. Marii Tupou na čestnou členku Unie botanických zahrad ČR. 
Magdaléna Chytrá
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář